Ce este colposcopia?
Colposcopia este o metodă de examinare mai detaliată a colului uterin, vulvei și vaginului. În loc să privim colul uterin cu ochiul liber (ca atunci când medicul curant a luat proba de col uterin), folosim un binoclu special/microscop de mărire, care permite vizualizarea modificărilor precanceroase și canceroase, sau particularitățile țesutului sănătos.
Când ar trebui să apelezi la procedurile de colposcopie?
Procedura de colposcopie este investigația pe care o recomandăm pentru a detecta schimbări la nivelul colului uterin, schimbări care indică sau nu prezența celulelor precanceroase. Ar trebui să te adresezi medicului ginecolog și ți se poate recomanda această procedură în cazul în care:
- Testul Papanicolau este anormal sau a fost depistată infecția cu HPV (Papilloma Virus Uman).
- Ai citologie nesatisfăcătoare recurentă sau inflamație persistentă, în ciuda tratamentului corespunzător.
- Sângerezi după contact sexual sau între menstruații.
- Aspectul colului este anormal la vizualizarea cu ochiul liber.
- Ești în cursul tratamentului de eradicare a leziunilor de col uterin.
Întrebări frecvente:
Testul meu Papanicolau este anormal – ce înseamnă acest lucru?
Primul lucru pe care ar trebui să-l știți este că majoritatea femeilor aflate în această situație nu au cancer, ci o modificare a suprafeței colului uterin pe care noi o numim CIN. Când se constată aceste modificări la timp, în mod normal este foarte ușor să te vindeci complet.
Ce este pre-cancerul și ce înseamnă CIN?
Modificările precanceroase ale colului uterin sunt cele care au potențialul de a deveni cancer, dacă sunt lăsate netratate în timp. Aceste modificări se numesc "Neoplazie intraepitelială cervicală" sau CIN pe scurt.
Există diferite grade de CIN, în funcție de cât de grave sunt modificările, iar riscul de a dezvolta cancer este legat de gradul de CIN. Colposcopia este procedura prin care detectam aceste schimbări si identificăm apariția celulelor pre-canceroase.
Ce este virusul HPV?
Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin este infecția cu papilomavirus uman (HPV). Acesta este un virus care afectează pielea sau mucoasa și există în peste 100 de tipuri de tulpini diferite. HPV este o infecție frecventă, cu cale de transmitere predominant sexuală, dar de obicei este tranzitorie.
Multe femei vor avea o infecție cu HPV la un moment dat, iar majoritatea elimină această infecție în mod spontan, fără efecte pe termen lung. Multe tipuri de HPV sunt de risc scăzut, ele neprovocând cancer. Tipurile de HPV care sunt în mod obișnuit legate de cancerul cervical și de leziunile precanceroase se numesc de risc crescut (sau oncogen).
Dintre femeile care au o infecție persistentă cu risc ridicat de HPV, mai puțin de 10% ar dezvolta boala cervicală dacă nu este detectată și tratată.
Cum se face colposcopia?
Poziția necesară pentru colposcopie este cea ginecologică, ca în cadrul examinării de rutină. Se introduce un specul în vagin și se expune colul uterin. Colposcopul, care are rolul de a mări imaginea de mai multe ori, este plasat în afara corpului, la 30 de cm de vagin.
- Se aplică ser fiziologic.
- Se aplică acid acetic 5% - colorează resturile anormale în alb.
- Se aplică soluție Lugol – celulele normale se colorează în brun, iar cele anormale în galben.
- Dacă este necesar, se va face biopsie (recoltare de fragmente din zonele suspecte, pentru examinare histopatologică).
Condiții de efectuare:
- Este de dorit ca examenul colposcopic să se practice când avem deja un examen citologic.
- Se evită cu 48 de ore înainte administrarea de ovule, creme vaginale, tampoane interne, contact sexual.
- Colposcopia nu se efectuează în cadrul unor infecții cervico-vaginale, acestea trebuie întâi tratate, deoarece inflamația poate compromite acuratețea examinării.
- Colposcopia nu este o examinare de urgență și, preferabil, nu se programează în timpul menstruației.
- Examinarea nu este dureroasă și durează în medie 15-20 de minute.
Echipa noastră te așteaptă în cadrul cabinetului de colposcopie și este pregătită să îți răspundă la alte întrebări.
Suntem aici să îți răspundem la întrebări
Contactează-neTABLE OF CONTENT