Potrivit unui studiu din 2018, femeile din România se situează pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, după cancerul de sân, care este cel mai frecvent tip de cancer. Cu aproximativ 660.000 de cazuri noi diagnosticate în 2022, același an a înregistrat 350.000 de decese din cauza acestui tip de cancer la nivel global, confirmând astfel necesitatea unor măsuri preventive eficiente.
despre testul PAP
Testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid este una dintre cele mai utilizate metode de screening pentru depistarea cancerului cervical. Rolul său constă în identificarea celulelor anormale de pe colul uterin, înainte ca acestea să devină canceroase. După prelevarea celulelor exocervicale și endocervicale, acestea sunt analizate sub microscop pentru a determina dacă prezintă potențial oncogen.
Deși poate părea incomod sau ușor de amânat, efectuarea testului Papanicolau este esențială pentru sănătatea reproductivă. Ignorarea testului, chiar și în cazul unui rezultat anterior normal, poate permite modificărilor celulare periculoase să treacă neobservate. Dacă nu ești sigură când trebuie să efectuezi următorul test, discută cu medicul tău pentru a te asigura că îți menții sănătatea sub control.
când trebuie să ne testăm?
Frecvența recomandată pentru testul Papanicolau este o dată la fiecare 3 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani, respectiv 5 ani pentru cele cu vârsta de peste 30 de ani și până la 65 ani. Cu cât mai devreme sunt identificate posibilele celule precanceroase sau canceroase, cu atât cresc șansele de prevenție sau vindecare.
Femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani pot continua cu un test Papanicolau la fiecare 3 ani sau pot opta pentru co-testare (Papanicolau și HPV) la fiecare 5 ani. Testarea separată HPV o dată la fiecare 5 ani este, de asemenea, o opțiune.
După vârsta de 65 de ani, femeile care au avut rezultate normale la testele de screening și nu prezintă un risc crescut de cancer de col uterin pot întrerupe screeningul. Cu toate acestea, femeile cu un istoric de leziuni CIN2 sau mai severe ar trebui să continue testarea pentru cel puțin 20 de ani după diagnosticul inițial. De asemenea, femeile care au suferit o histerectomie totală, care nu a fost cauzată de cancer sau leziuni precanceroase, pot întrerupe screeningul.
testul Papanicolau este anormal. care sunt următorii pași?
Un rezultat pozitiv la testul HPV nu înseamnă că o persoană are cancer de col uterin. Înseamnă doar că este prezent un tip de HPV cu risc crescut. În cazul unui rezultat anormal în urma testului Papanicolau, următorul pas recomandat este colposcopia.
Colposcopia este o examinare detaliată a colului uterin care nu necesită sedare, utilizând un colposcop, un instrument cu o lentilă de mărire și o lumină puternică, pentru a vizualiza în detaliu țesuturile. În timpul colposcopiei, medicul va aplica o soluție specială pe col pentru a evidenția eventualele zone anormale. Dacă sunt observate astfel de zone, se poate preleva o biopsie, adică o mică mostră de țesut, pentru a fi examinată mai amănunțit la microscop.
Rezultatul poate fi negativ, ceea ce înseamnă că nu există prezența unor tulpini de HPV cu risc crescut, iar riscul de a dezvolta cancer de col uterin în viitorul apropiat este scăzut.
Suntem aici să îți răspundem la întrebări
Contactează-neTABLE OF CONTENT